Tuesday 10 July 2018

Het ziekenhuisdieet; snel gewicht verliezen, maar is dit verantwoord?

Het ziekenhuisdieet is misschien het bekendste crashdieet in Nederland. Een crashdieet is een dieet waarmee je in een korte tijd veel kilo’s kunt kwijtraken simpelweg door erg weinig te eten. Vaak gaat dit ten koste van je gezondheid, maar daar staat dan ook tegenover dat een crashdieet niet bedoeld is voor de lange termijn. Het is ontwikkeld om je toch een aantal goede voedingsstoffen te geven of stoffen die je helpen afvallen en je in een rap tempo van een aantal kilo’s af te helpen. Zo beweert het ziekenhuisdieet dat je 5 kilo in 5 dagen kunt verliezen. Dit klinkt je misschien als muziek in de oren, maar het staat tegelijkertijd ook averechts op veel andere dieettheorieën. Kun je met het ziekenhuisdieet echt zo veel gewicht kwijtraken en zo ja, blijft dit dan ook weg? En er zijn veel negatieve verhalen over crash diëten, is het wel verantwoord om zo’n strak en zwaar schema te volgen? De antwoorden op deze vragen en meer vind je hier.

Wat is het ziekenhuisdieet precies?

Het ziekenhuisdieet krijgt zijn naam van het dieet dat mensen moeten volgen als ze in het ziekenhuis liggen en wachten op een operatie. Het is soms belangrijk dat dit op een nuchtere maag gebeurt of dat een patiënt een paar dagen van tevoren al begint met het verminderen van eten om snel enkele kilo’s kwijt te raken. Dit dieet wordt dan ook gevolgd onder het toeziend oog van verpleegkundigen en een arts. Het wordt niet gebruikt om gewichtsverlies te promoten, maar om de risico’s bij een operatie te verminderen. Wil jij het ziekenhuisdieet volgen, dan volg je dagelijks een exact schema met wat je wanneer mag eten. Je kunt dit maximaal 3 weken doen, maar de meeste mensen nemen zich voor 5 dagen vol te houden. Het schema vind je hier in onderstaande tabel.

Dag ‘s ochtends ’s middags ‘s avonds
Maandag 1 sinaasappel of grapefruit

1 beschuit of geroosterde boterham

Koffie of thee zonder suiker of melk

1 sinaasappel of grapefruit

1 ei

2 bekers yoghurt

2 beschuiten of geroosterde boterhammen

2 tomaten

2 eieren

1 beker yoghurt

2 beschuiten of geroosterde boterhammen

Halve krop sla

Dinsdag 1 sinaasappel of grapefruit

1 beschuit of geroosterde boterham

Koffie of thee zonder suiker of melk

1 sinaasappel of grapefruit

1 ei

2 bekers yoghurt

2 beschuiten of geroosterde boterhammen

1 sinaasappel of grapefruit

1 tomaat

1 beker yoghurt

1 beschuit of geroosterde boterham

1 bieftartaar

Woensdag 1 sinaasappel of grapefruit

1 beschuit of geroosterde boterham

Koffie of thee zonder suiker of melk

1 sinaasappel of grapefruit

1 ei

2 bekers yoghurt

2 beschuiten of geroosterde boterhammen

1 sinaasappel of grapefruit

125 gram biefstuk

1 beker yoghurt

1 beschuit of geroosterde boterham

Donderdag 1 sinaasappel of grapefruit

1 beschuit of geroosterde boterham

Koffie of thee zonder suiker of melk

125 gram kwark

1 tomaat

1 zure augurk

1 beschuit of geroosterde boterham

1 appel

2 tomaten

1 bief tartaar

1 beschuit of geroosterde boterham

Vrijdag 1 sinaasappel of grapefruit

1 beschuit of geroosterde boterham

Koffie of thee zonder suiker of melk

200 gram vis

1 tomaat

1 beschuit of geroosterde boterham

1 ei

1 tomaat

Halve krop sla

Zaterdag Normaal eten Normaal eten Normaal eten
Zondag Normaal eten Normaal eten Normaal eten

 

Lees ook: Gezond Bananenpannenkoek Recept

Veel eiwitten

Zoals je in het bovenstaande schema kunt zien krijg je als je het ziekenhuisdieet volgt veel eiwitten binnen. Eiwitten helpen je om langer vol te zitten en om je spijsvertering op gang te brengen. Ook zijn ze er om je lichaamscellen te ondersteunen en je spiermassa in stand te houden. De citrusvruchten in de ochtend en tussendoor helpen je ook bij je stofwisseling en het kan daardoor maar zo zijn dat je tijdens het ziekenhuisdieet beter naar het toilet kunt. Koolhydraten krijg je van de beschuiten en de geroosterde boterhammen en vetten van het vlees en vis dat je af en toe mag hebben. Deze zullen je darmen stimuleren en ervoor zorgen dat je spijsvertering niet vertraagt of lui wordt. In principe kun je alle voedingsstoffen waaruit je energie haalt dus in het ziekenhuisdieet terugvinden. Je vermindert alleen je calorie inname met meer dan de helft, waardoor dit niet genoeg energie is om van te kunnen leven. Je lichaam zal gebruik maken van je vetreserves om de resterende energie die het nodig heeft te kunnen aanleveren, waardoor je dus vet verliest en afvalt.

De voordelen van het ziekenhuisdieet

Sommige mensen zweren bij crash diëten zoals het ziekenhuisdieet en weer anderen zien hier veel meer nadelen van. Overweeg jij het ziekenhuisdieet te gaan volgen, dan kun je van de volgende voordelen gebruik maken.

  • Snel lichter: het is geen wonder dat je in een korte tijd zoveel gewicht verliest met het ziekenhuisdieet. Je krijgt namelijk erg weinig calorieën binnen. Je zal dus honger hebben en soms moeite hebben om het dieet door te zetten. Omdat het ziekenhuisdieet van zo’n korte duur is verlies je de kilo’s erg snel, wat je tijdens het diëten direct kan motiveren. En voordat je het weet zit je weer aan een gewone maaltijd, maar ben je wel een aantal kilo’s afgevallen.
  • Gemakkelijk: het voedsel dat je mag eten tijdens het ziekenhuisdieet is niet moeilijk te bereiden. Ook hoef je er niet allerlei natuurwinkels voor af. Je kunt deze gemakkelijk in de supermarkt vinden en de meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk gewoon zelf in huis. Het kan lastig zijn om het ziekenhuisdieet vol te houden, maar het is zeer simpel om aan het gereedschap te komen dat je wordt aangereikt.
  • Duidelijk: het bovenstaande schema dat je tijdens het ziekenhuisdieet volgt is ook erg duidelijk. Je weet precies wat je wanneer mag eten en hoeft geen calorieën te tellen of maaltijden te plannen.
  • Variabel: ook al mag je niet al te veel eten, hetgeen dat je mag eten is vrij variabel. Je kunt een stukje fruit combineren met een sneetje toast en een ei met wat yoghurt en af en toe een stukje vlees. Veel andere diëten focussen zich alleen op één voedselgroep, zoals fruit, terwijl je bij het ziekenhuisdieet toch niet zo gauw verveeld zal raken.

De nadelen van het ziekenhuisdieet

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan dit soort crash diëten. Deze hebben te maken met de resultaten op de lange termijn en je gezondheid.

  • Veel honger: het nadeel dat je het sterkste zal merken is waarschijnlijk het feit dat je veel honger zal hebben tijdens dit dieet. Wat je mag eten is niet genoeg om je de dag door te brengen en zal je maag voelen als een bodemloze put. Een eitje en wat yoghurt zullen dan zeker niet veel helpen. Het hongergevoel gaat na 4 dagen enigszins weg, maar hierdoor zal je het op momenten wel moeilijk krijgen het dieet vol te houden.
  • Tekort aan voedingsstoffen: ook al is het ziekenhuisdieet gevarieerder dan sommige andere dieetsoorten, je zal nog steeds enkele belangrijke voedingsstoffen mislopen. Je krijgt hier simpelweg niet genoeg eten voor binnen. Om die reden is het ook niet verstandig om dit dieet langer dan 3 weken te volgen en kun je het weekend gebruiken om weer wat bij te tanken.
  • Moe: van het ziekenhuisdieet krijg je niet genoeg energie om de dag door te kunnen komen. Een vrouw heeft gemiddeld 2000 calorieën nodig en een man 2500 en bij het ziekenhuisdieet zal dit meer dan halveren. Omdat je dus niet genoeg energie krijgt val je af, maar zal je je ook moe kunnen voelen en lusteloos. Hierdoor zal het moeilijk zijn je ergens toe te zetten.
  • Vreetbuien: omdat je moe bent en honger hebt zal je lichaam de wens uitspreken om ingrediënten binnen te krijgen die snel energie geven. Dit zijn bijvoorbeeld suikers of vet eten, beide erg slecht voor je gezondheid. Hierdoor is het mogelijk dat je last krijgt van een zogenaamde vreetbui. Je hebt erg veel wilskracht nodig om je daar tegen te kunnen verzetten.
  • Geen verlies op lange termijn: uit meerdere onderzoeken is gebleken dat crash diëten eigenlijk helemaal niet tot gewichtsverlies leiden. Je verliest in eerste instantie veel water en daarna zal het gewicht snel weer terugkomen als je weer normaal gaat eten. Op de lange termijn is gebleken dat het veel beter is om je eetgewoonten voorgoed aan te passen en zo op een rustige manier gewicht te verliezen dan om dit in een korte periode te proberen kwijt te raken.

Veel gestelde vragen over het ziekenhuisdieet

Veel gestelde vragen over het ziekenhuisdieetHet ziekenhuisdieet is dus enigszins tegenstrijdig. Aan de ene kant is het zeker zo dat je snel gewicht zal verliezen, maar aan de andere kant is het twijfelachtig of deze kilo’s ook weg zullen blijven. Daarnaast is er de kwestie van de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met soortgelijke crash diëten. Overweeg jij het ziekenhuisdieet te gaan volgen, dan kun je misschien de onderstaande veel gestelde vragen raadplegen om te beslissen of dit voor jou de juiste keuze is.

 

  1. Verlies ik met het ziekenhuisdieet echt 5 kilo in 5 dagen?

Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk ja. Het is natuurlijk enigszins afhankelijk van hoeveel je beweegt en van je levensstijl, maar omdat je te weinig calorieën binnenkrijgt zal je lichaam je vetreserves hiervoor gaan aanspreken. Veel van het eerste gewichtsverlies bestaat uit water, houd hier rekening mee, maar je zal ook merken dat je vet verliest en dat je dus dunner wordt.

  1. Is het ziekenhuisdieet verantwoord?

Het ziekenhuisdieet, zoals alle crash diëten, is niet verantwoord als je het langer toepast dan 3 weken. Houd je het bij een korte periode, dan zijn er geen directe gevolgen voor je gezondheid. Het ziekenhuisdieet wordt tegenwoordig nog maar weinig aangeraden door diëtisten en dokters omdat je jezelf eigenlijk uithongert en niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Om die reden is het ziekenhuisdieet dan ook zeker niet verantwoord te noemen, maar is de kans klein dat je er op de korte termijn gezondheidsproblemen aan overhoudt.

  1. Blijft het gewicht dat ik verlies met het ziekenhuisdieet ook weg?

Helaas is gebleken dat het gewicht dat je verliest tijdens crash diëten op de lange termijn gewoon weer terugkomt. Dat komt doordat veel van wat je verliest uit water bestaat dat simpelweg weer wordt aangevuld. Daarnaast zal je snel weer in je oude eetgewoonten terugvallen wat betekent dat je op den duur vanzelf weer hetzelfde gewicht bereikt als wat je had. Als je als doel voor ogen hebt om snel een aantal kilo’s kwijt te raken, bijvoorbeeld omdat je op vakantie gaat, dan kan het ziekenhuisdieet een optie voor je zijn. Wil je op de lange termijn slanker en gezonder worden, dan kun je veel beter je eetpatroon aanpassen, meer gaan bewegen en gestaag de extra kilo’s kwijtraken.

  1. Wat zijn de alternatieven?

Er zijn een groot aantal diëten die je kunt volgen. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een dieet naar vernoemd. De meeste crash diëten zijn vergelijkbaar met het ziekenhuisdieet en zullen je op de lange termijn geen uitkomst bieden. Wil je je extra kilo’s eens en voor altijd kwijt, maak dan de volgende veranderingen in je leven en je kunt op een gezonde en verantwoorde manier afvallen.

  • Beweeg meer: bewegen is goed en veel mensen bewegen te weinig. Neem de fiets naar je werk, stap een halte eerder uit de bus, neem de trap in plaats van de lift, doe een extra blokje met de hond, beoefen een teamsport of word lid van een sportschool. Door meer te bewegen verbrand je meer calorieën en zal je vetweefsel worden omgezet in spierweefsel.
  • Genoeg voedingsstoffen: als je de juiste brandstof in je lichaam gooit zal deze net als een auto beter presteren. Voor gewichtsverlies is het belangrijk dat je spijsvertering optimaal werkt. Probeer daarom dagelijks 20 procent eiwitten te eten, 30 procent onverzadigde vetten en 50 procent langzame koolhydraten. Het vet rond je buik zal verdwijnen en je lichaam zal aanzienlijk gezonder worden als je je hieraan kunt houden.
  • Slaap goed: een goede nachtrust heeft direct invloed op gewichtsverlies. Ben je uitgerust dan zal je energieker zijn, je positiever voelen en minder behoefte hebben aan voedsel om energie uit te halen. Daarnaast kan slaapgebrek je hormonen uit balans brengen waardoor het eigenlijk onmogelijk wordt om gewicht te verliezen.
  • Verminder stress: langdurige stress is funest voor je gezondheid en wordt gezien als de aanstichter van een groot aantal aandoeningen. Stress wordt ook direct gekoppeld aan overgewicht, omdat je je niet gelukkig voelt. Ook heeft stress weer direct invloed op je hormoonhuishouding.
  • Drink veel water: goede hydratatie is erg belangrijk voor gewichtsverlies. Als jouw lichaam dagelijks gemiddeld 1,5 tot 2 liter water toegediend krijgt kan het zichzelf beter reinigen en zal je spijsvertering optimaliseren. Ook zal je jezelf beter voelen als je meer drinkt en ziet je huid en haar er mooier uit.
  • Gun jezelf ook eens vrij: een dieet zal nooit standhouden als je jezelf af en toe geen uitzonderingen gunt. Vaak wordt hier de 20/80 regel genoemd. Als je je 80 procent van de tijd aan je nieuwe eetgewoonten kunt houden mag je hier 20 procent van de tijd van afwijken. Je zal dan nog steeds voldoende resultaten merken en ontkent jezelf dus eigenlijk niets. Want we weten allemaal dat als je jezelf iets lekkers verbiedt, je hier juist steeds meer zin in krijgt.

Het nut van crash diëten

Crash diëten hebben dus eigenlijk alleen nut als je je bewust bent van de valkuilen waar je in kunt vallen. Veel mensen gebruiken het ziekenhuisdieet of andere crash diëten om hun gewichtsverlies een kickstart te geven en hier is in principe niets mis mee. Als je wilt dat je de kilo’s kwijt blijft raken zal je het ziekenhuisdieet zeker op moeten volgen met een ander plan en niet moeten terugvallen in je oude gewoontes. Doe je het ziekenhuisdieet voor 5 dagen en neem je daarna een gezonder eetpatroon aan, dan kun je het gewichtsverlies doorzetten op een normaal en gestaag tempo. Het is dus te betwijfelen of crash diëten an sich veel nut hebben, maar als onderdeel van een groter geheel kunnen ze je motiveren en je helpen de eerste stap te zetten richting een gezonder en slanker leven.

Het bericht Het ziekenhuisdieet; snel gewicht verliezen, maar is dit verantwoord? verscheen eerst op Dieet reviews en ervaringen.



source https://fit-gezond.com/ziekenhuisdieet/

No comments:

Post a Comment

Is een eiwitdieet aan te raden of niet?

Het lichaam functioneert door de toevoer van verschillende stoffen zoals: vitaminen, eiwitten, antioxidanten, mineralen en vezels. Je hebt a...